Congratulations to all the winners of the AIA Colorado and local chapter awards, as honored last night at the AIA Colorado Practice + Design Conference Gala in Keystone, Colorado.

RB+B Architects is pleased to note that one of our projects – the Army National Guard’s Windsor Readiness Center – was among the honorees. The project received a Merit Award for Commercial Architecture through the AIA Colorado North Chapter.

Designed to house and serve the 1157th Forward Support Company, the Readiness Center for the Colorado Army National Guard sets a new level of high quality, durable and sustainable design. Controlled daylighting, ground-source heat exchange system, recycled and reclaimed materials, building orientation, drought resistant plant materials and roof-mounted PV panels contributed to LEED Platinum certification. Comfort and security are delivered in a contemporary, efficient and specialized design.

Symbolically, the facility serves as a means to strengthen and honor military traditions while instilling a sense of pride in members of the unit. The architectural character of the Windsor Readiness Center is defined with a powerful form and color arranged in a linear design which allows for excellent solar orientation and daylighting throughout. The large sloping metal roof creates an impactful shape. The brightly colored interior/underside of the metal roof creates a flash of color that runs throughout the public portion of the building.  The linear quality grounds the building to the natural horizontal sweep of the eastern plains.  Arcing forms in the landscaping design at the entry as well as inside the main hall repeat the forms seen at many of the nearby industrial buildings, silos and tanks.

Working closely with military personnel and representatives allowed the design team to produce a high quality project that is efficient, aesthetically pleasing and will support the community-based citizen soldiers and their families for many years to come.

The building is situated in a generally east-west position in the center of the site taking advantage of the drainage patterns through the site to provide part of the Anti-Terrorism/Force Protection separation between the building and the Privately Owned Vehicles.  This orientation presents the main entrance and public portions of the building towards Great Western Drive and shields the military vehicle parking on the south and west side of the building leaving room for a future Field Maintenance Shop facility on the southwest corner of the property.